Mine sponsorer/ samarbejdspartnere:

 

sidste nyt

Blogindlæg 2011

Januar 2011: En frisk start

Velkommen til 2011, et år med nye målsætninger og ændrede prioriteter. Mit overordnede mål for i år er, at gennemføre Nepal Race 2011 med et tilfredsstillende resultat.

Når jeg ser tilbage til 2010, har det været præget af manglende løbetræning i forhold til 2009. Årsagen hertil skyldtes den glædelige omstændighed, at jeg blev forælder samt husejer (på samme tid) og det har kostet på løbe kontoen – i den grad.

Intentionen har været det, men det er ikke altid lige sjovt at tage ud og løbe om aftenen når men hellere vil blive hjemme. Dette resulterede i at der skulle tænkes alternativt, og jeg begyndte at løbe/cykle til og fra arbejde for at vedligeholde grundformen. Ligeledes er der blevet investeret i en babyjogger, således at både jr. og jeg kan komme af sted sammen. 

Ligeledes har jeg i de sidste par måneder forsømt mit skriveri til ”Sidste Nyt”, hvilket jeg vil prøve at rette op på i det nye år.

Dette år starter med at jeg har taget orlov fra mit arbejde i to måneder, hvilket i praksis betyder at Kristine og jeg har byttet roller i det lille hjem. Hun går på arbejde og jeg passer knægten.
Jeg kan hilse og sige at det ikke altid er en dans på roser at passe et super aktivt barn på knap 9 måneder. Det er både drænende men også utroligt givende at passe sin dreng i den alder.

Min træning i år begynder i det små. Jeg er via mit arbejde tilmeldt et motionsløb, Danisco Cup 2011 som finder sted i Aarhus fem gange á 10 km. I januar blev der løbet to gange; første gang den 16. januar ved Aarhus Stadion, hvor ruten var forholdsvis kuperet. Ca. 39m42s tog det. Anden gang den 30. januar omkring Risskov Skov, hvor ruten er noget hurtigere end den første. Tiden blev 38m58s.

En jeg kender siger at han kun løber 12min om dagen med en høj intensitet. Han har på den konto præsteret at løbe en 10 km på ca. 34m og marathon på 2,5time. Har overvejet om man kan bruge denne metode til min træning.
 
BodyAge
Jeg har fået målt min kropsalder hos HealthPartner, ved hjælp af et BodyAge system fra Polar – som er finsk og kendt for sine puls-/løbeure.  

Min BodyAge blev målt til at være 36 og min opnåelige BodyAge er 30. Testen varer i ca. 45 min og består af nogle fysiske udfoldelser. Derudover blev følgende målt: min fedtprocent, væske i kroppen, blodtryk konditiontal vha pulsvariabilitet, kolesterol, triglycerider (som er fedtstoffer, og de fungerer primært som energireserver for kroppen) og sukker i blodet.  Jeg vil lægge resultaterne ud her når jeg får tid
Taget i betragtning af, at jeg i 2010 nået at ramme bunden af min form, vil det være interessant at lave en ny test og se hvordan min BodyAge vil se ud op til Nepal 2011.

Nepal 2011
Racing The Planet (RTP) har sendt den obligatoriske udstyrsliste vedrørende Nepal 2011. Se listen her. Meget af udstyret har jeg i forvejen, men der er altid mulighed for fornyelse.

Det fremgår af deres website at de stadig er i gang med at fastlægge ruten på de 250 km. Det bliver lidt spændende at se hvordan ruten både hvad angår elevation og terræn. 

deltagerlisten er der indtil videre 253 løbere fra hele verden, heraf fire danskere. Udover mig selv, er det min gamle træner og mest erfaren ekstremløber i Danmark, Jacob Hastrup. Han har deltaget i samtlige RTP løb siden 2005 plus et hav af andre løb. Jacobs kone Susanne skal også løbe og hun skal ud på sit tredje RTP løb. Den foreløbige sidste dansker er Kenneth Kristensen som gennemførte sit første RTP løb sidste år.

Nu glæder jeg mig bare til at komme ud i terrænet med og uden babyjogger.
Vi ses i februar

Christian

Tilbage til top

Februar 2011: De små træningsture i sne og kulde...

Cirka hver 2-3 dag har jeg haft mulighed for at løbe med og uden babyjogger. På nuværende tidspunkt prøver jeg at få løbe mindst 50 km om ugen. Distancen vil gradvis blive forøget i løbet af foråret.

Som jeg nævnte sidste måned er der Danisco Cup i Aarhus og en runderne var i februar og omkring Brabrand søen. Nu er jeg ikke super hurtigt, så jeg fik løbet de 10 km på 38m33s. Trods sne og blæst blev det til en forbedring i forhold til de to foregående runder. Der er endnu to runder tilbage som finder sted i marts og april.

Libyen Challenge 2011 aflyst pga uroligheder
Januar og februar har stået på revolutioner i Nordafrika og mellemøsten. Lande som Tunesien og Egypten har været præget af optøjer og opløsning af regeringer. Bahrain, Yemen og Libyen følger nu den samme tendens. Sidstnævnte har på nuværende tidspunkt flere tusinde dræbte demonstranter pga. voldsomme kampe. Det har bevirket at den 6. udgave af non-stop løbet Libyen Challenge (LC) på 205 km - inden for 75 timer - gennem Libyens ørken er aflyst. LC skulle have været startet i Ghat i perioden 19. – 27. februar 2011. Omkring 125 løbere skulle have deltaget heraf Jacob Hastrup fra København.

Det er utrolig ærgerligt at få en sådan melding, særligt når man har trænet hele vinteren. På den anden side, er det mest hensigtsmæssigt at aflyse et sådant løb, hvis løbernes sikkerhed og liv er i fare. Nu kan man kun håbe at LC med tiden kommer op at køre igen, når urolighederne og stabiliteten i Libyen er faldet på plads.

Atacama Crossing (Chile) 2011
I næste måned går starten på Racing The Planets Atacama Crossing 2011 på 250 km over 7 dage, hvor alle 110 løbere skal være selvforsynende i verdens tørreste ørken og præget af tynd luft op til ca. 3.000 meters højde, frostgrader om natten og ca. 30 grader om dagen.
 
I år deltager Anders Kartik Jensen, som vandt Sahara Race 2010 og han er en af favoritterne. To andre danskere skal løbe, Youssef Khater som stiller op for Palæstina og Martin Moisen som løb Australia Race 2010. Anders vil nok få kamp til stregen af amerikaneren George Chmiel Jr. som blev nr. 5 i Sahara Race 2009.

Jeg glæder mig til at følge slagets gang i Chile.

Vi ses i marts
Christian

Tilbage til top

Marts 2011: Update på Atacama Crossing 2011: 1.-6. etape; Anders Kartik Jensen vinder Atacama Crossing 2011!

Beklager min sene update af Atacama Crossing (Chile) 2011. Min bærbare valgte at stå af for et par dage siden og det tog lidt tid at få den lavet. 
Hvorom alting er, så er starten gået til dette års Atacama Crossing (AC) 2011 i Chile. Et løb på 250 km gennem verdens tørreste ørken fordelt på 6 etaper over 7 dage.

Jeg løb selv AC i 2009 hvor jeg led kraftigt af dehydrering. Det kan du læse om i denne artikel fra LøbeMagasinet.

I år er der 110 løbere, hvoraf Anders Kartik Jensen er en af favoritterne. Han vandt suverænt Sahara Race sidste år. Anders har til dette løb fået lavet et løbeprogram af Ray Zahab, som er en legende indenfor ekstremløb.
 
En anden af mine favoritter er George Chmiel som jeg kender fra Sahara Race 2009. George’s mål er at slå ultra marathon manden Dean Karnazes’ tid på 31t:49m tilbage i 2008 på netop dette løb. (Den hurtigste tid blev løbet i 2010 af Sydafrikaneren Ryan Sandes på tiden 23t58m39s).

George har i sin blog nævnt at han forudser både Anders og danske Youssef Khater (som løber for Palæstina), idet de begge har haft mulighed for at akklimatisere i 2-4 uger i forvejen.

Youssef er en joker i dette løb, idet AC er hans første RTP. Han har bl.a. løbet Jungle Marathon på 100 km og 200 km, samt et ekstremløb i Costa Rica. Youssef’s force er nok mere de ”fugtige” løb hvor luftfugtigheden er væsentlig højere end i Chile, særligt i Atacama ørkenen hvor den ikke er eksisterende. Youssef’s svaghed er at han altid kommer til skade. Anders er klar over, at han kan blive en konkurrent…disse betragtninger er altid misvisende, når løbet endnu ikke er startet.

1. etape – Navigation by Rock – 35 km.
Løbet sættes i gang kl. 0800 i 3.300 meters højde. Ud fra ”breaking news” på RTP side, er Anders den første igennem CP1 på tiden 08:57. Youssef kommer ca. 5 min efter, skarpt forfulgt af japaneren Hidechika Kabasawa. Der er ca. 10 km mellem hver CP på samtlige etaper.
Kl. 10:07 og Anders er igennem CP2, Youssef og Hidechika er hhv. fem og syv minutter efter.

Det lader til at Youssef og Hidechika er blevet overhalet af Martin C. Gioia fra Chile og George Chmiel mellem CP2 og Camp.

Anders kommer i mål som den første til camp efter 3t51m. Martin C. Gioia bliver to’er med tiden 4t01m og George kommer i mål som nr. 3 med 4t03m. Hidechika bliver fire (4t10m).
Youssef kommer først i mål efter 4t23m. og ender med en 8. plads. Endvidere får Youssef en tidsstraf på 30 min. Allerede før løbet er gået igang har han mistet sit bib. (løbenr.).

2. etape – Slot Canyons – 41,8 km.
Ruten er præget af kraftige stigninger (800m), sand banker, krydsning af glaciser vand, kløfter mm. 109 løbere sættes i gang kl. 08. En amerikaner udgik igår. 
Anders er flyvende, men har fået følgeskab af Martin. De to kommer sammen igennem CP2 kl.10:51. Ian Holdcroft fra England er tre’er 11:02, et minut senere kommer hollænderen Eric Goutier. George Chmiel er fem’er.

Martin C. Gioia kommer ind til CP3 som den første kl. 12:19!! Han har overhalet Anders, som er lige i hælene kl. 12:25. Terrænet er blevet fladt og Campen der ligger ved siden af en kæmpe saltsø kan ses langt i det fjerne. Inden målstregen har Anders hentet Martin og kommer i mål som den første med tiden 5t42m40s. Næsten 4 min senere kommer Martin ind som to’er på 5t46m59s. George bliver tre’er med tiden 5t50m43s.  

Youssef udgår sammen med 10 andre på denne etape.

3. etape – The Atacameños Trial – 40 km.
98 løbere er stillet op til start. I dag skal de prøve kræfter ”salt flates” som ligner koraller til forveksling, men de kan være ret porøse og kan resultere i at man ryger igennem. Dagens ret er derudover ufremkommeligt græsterræn, sand ruter, sand banker og enkelte flod passager.
Den første som ankommer til CP1 er amerikaneren Ralph Crowley kl. 9:14, umiddelbart foran Anders. Ralph er kun ude på at ”drille” Anders’ forældre ved at være den første igennem CP1.
Der er ingen ændringer på top 10 efter CP1. Anders vælger at tage teten og kommer som den første igennem CP2 med Martin i hælene. De forlader sammen CP2 og følges ad herefter.

Kl. 11:34 ankommer Anders og Martin til CP3, de har nu løbet ca. 3.5t. De efterfølgende løbere er Darren Nichols fra Canada, Ian Holdcroft (UK), Erik Goutier fra Holland (Darren og Erik kan nu true Georges 3. plads), George Chmiel samt Michele Ufer fra Tyskland.
Den sidste forhindring inden Camp Volcan Licancabur er en kæmpe sandbanke.
Anders og Martin kommer samtidig i mål på tiden 5t24m10s. Erik Goutier bliver tre’er efterfulgt af Michele Ufer. Darren bliver fem’er og Ian seks. George ender på en syvende plads og må give sin samlede 3. plads til Darren og er nu på en 4. plads. Det viser sig at fodsålen på George’s ene sko er blevet revet op under etapen og er blevet repareret med gaffa-tape, hvilket har kostet en placering.

Flere har fået vabler, sår, tabt tånegle, blevet forbrændt, dehydreret men ingen er udgået på denne etape. 

4. etape – The Infamous Saltflats – 43 km.
I dag kan alle glæde sig til at 14 af de 43 km er ekstremt hårdt terræn, blandet op med salt flates and rocks samt sand banker. Derudover vil terrænet være fladt hvor en landsby skal passeres.
Som i går følges Anders og Martin allerede fra start og de ankommer til CP1 9:21, efterfulgt af George. Ved CP2 er der små 4 min mellem de førende to og Erik Goutier som er samlede nr. 5. Darren og George er de næste som kommer samlet igennem CP2.
Anders og Martin kommer atter i mål samtidigt med tiden 5t15m35s. Erik bliver nr. tre ca. fire minutter senere.
Ca. 20 løbere er nu udgået
I morgen afgøres det om Anders kan trække den store sejr hjem eller om Martin kan overraske og løbe Anders over ende.

5. etape – The Long March – 74 km.
I dag bliver det afgjort, hvem der bliver nr, 1, 2 og 3 i dette års AC. 89 løbere sættes i gang kl. 08 - en løber vælger at udgå før start.
Etapen er som sagt de 74 km, blandet op med 600 m elevation. Den hurtigste løber kan gennemføre distancen på ca. ni timer og den langsomste på godt 24 timer.

Jeg er spændt på om Anders også får denne etape i hus, så har han nemlig ryddet bordet for etapesejre i Chile.

Anders lægger sig fra start i førerposition og sætter et højt tempo. Ved CP1 er Anders den første igennem ca. 09:42, fem min senere er Martin igennem. De to har løbet side om side siden anden etape. Spørgsmålet er om Anders kan ryste Martin af sig. Den kan også vendes rundt – Er det et strategisk spil fra Martin at lade Anders få et mindre forspring. Det vil tiden vise.
Kl. 10:54 er Anders ved CP2 og 10 min foran den næste løber. Som nu ikke er Martin, men Darren Nichols fra Canada efterfulgt af Hollænderen Erik Goutier. Martin er blevet rystet af og kommer først til CP2 ca. 15 min efter Anders.

Darren og Erik er flyvende og indhenter Anders. De når samlet CP4 ca. kl. 13.12. Martin er kommet i omdrejninger og er kun to min efter de førende. Han vil beholde sin anden plads!

CP5 er nået kl. 14:24, med Darren som den første igennem. Anders er overhalet mellem CP4. og CP5, dog kun med to min, men han er rystet. Fem min efter Darren, er Erik, Martin og George igennem.    

Darren har sat farten op og efter 8t55m når han målstregen som den første. En samlet tredje plads er sikret. Ca. 16 min senere er Anders i mål med en tid på 9t11m. Martin kommer i mål som den tredje med tiden 9t17m. Baseret på Anders’ samlede tid kan han allerede kalde sig selv for vinder af AC. Martin er efter endt femte etape ca. 40 min bagefter Anders og kan på ingen måde true første pladsen. Den sidste løber som kommer i mål er Kurni Murakama (61) fra Japan efter 27t08m.

6. etape – 10 km.
Efter en hviledag er løberne klar til at løbe den sidste etape som er en ren formalitet. 10 km skal forceres med mål på torvet af San Pedro. Anders Kartik Jensen er den første som ankommer efter 46m28s., med en samlet vindertid på 30t49m. Stort tillykke herfra.
Samlet to’er er Martin C. Gioia med tiden 31t39m og Darren Nichols som tre’er på 32t01m.

Min anden favorit George Chmiel bliver samlet 4’er med tiden 32t55m. Han slog desværre ikke Dean Karnazes tid på 31t49m.

Det har været et tæt og spændende løb med omkring 72 min til forskel mellem 1. og 3. pladsen.

Det skal naturligvis også nævnes at feltets anden dansker Martin Moisen fik en flot 28. plads med tiden 42t36m.

Resultatlisten kan ses her.

Det har været en fornøjelse :-)

Christian

Tilbage til top

April 2011: Kuperet træning

Skvæt skov løbet i Skanderborg
Søndag den 10. april stillede jeg op til et lille 7.5 km terrænløb, kaldet Skvæt løbet, for at få noget kuperet træning. Ruten finder sted i Vestermølle- og Skvætmølleskoven, et skovareal med gode bakker og smalle stier.
Højdemeterne kan ses her.

På selve dagen var det bragende solskin og for mange, måske en smule for varmt. Havde før løbet mine tvivl om jeg skulle bruge trialsko eller alm. løbesko indtil jeg finder ud af at ca. 3 km er asfalt.
Ud af små 200 deltagere fik jeg en 5. plads og tiden blev 30m46s, Vindertiden blev 26m36s.
Det bedste var dog, et væld af hjemmebagt kager til efter løbet. Er man til bakker og kager kan Skvæt løbet varmt anbefales.

Christian

Tilbage til top

Maj 2011: Odder ½ marathon vs The Track Outback Race

Odder ½ marathon
Den 7. maj skulle der løbes ½ marathon i Odder, syd for Aarhus. Det er en kuperet rute som varmt kan anbefales.

På dagen viste solen sig fra sin onde side for da løbet gik igang kl. 13 var det bagende varmt. Ca. 1.000 løbere skulle nu steges.

Mine forberedelser til løbet har været begrænset, derfor var mine forventninger også derefter: Under en halvanden time.

De første 10 km gik ganske udemærket ca. 3.40-3.50 pr. km og derefter gik det ned ad bakke, ligger i top 20 placeringen. Ved de 16.-17. km blev jeg overhalet af en lille gruppe, som jeg efterfølgende prøvede at få kontakt med.

Lige før den 20. km løber ruten igennem et villaområde med en rundkørsel, hvor man tidligere skulle dreje til venstre. Af en eller anden årsag står der ingen officials ved rundkørslen, med det resultat at gruppen foran mig løber ligeud og ikke til venstre. Eftersom jeg er 100 meter bag ved gruppen , bliver jeg forvirret og stopper op ved rundkørslen og spejder efter et skilt eller en som kan vise mig vej. "Du skal til venstre!" bliver der råbt og jeg sætter igang. Ufrivilligt er jeg røget et par pladser op i placeringen og skynder mig at komme i mål på tiden 1t25m53s. Det resulterede i en 14. plads. Vindertiden blev 1t13m56s.

The Track Outback Race
Så skal vi "down under" og følge min gamle coach Jacob Hastrup, som er taget til Australien for at løbe et nyt ekstremløb ”The Track Outback Race ”, i Northern Territory som dækker et område på 1.349.129 km2. - (ca. 31 gange større end Danmark).
The Track finder sted for første gang i perioden 10.-19. maj 2011, og er et selvforsynende løb på 590 km fordelt over 9 etaper (32 km., 42 km., 60 km., 62 km., 62 km., 60 km., 60 km., 62 km., 150 km.). Der findes også en kortere rute på kun 322 km. Løbet starter fra Alice Springs og slutter ved Ayers Rock. Ruten kan ses her.

Arrangørerne af ”The Track” har ikke været særlige gode til at opdatere de foreløbige resultater på deres hjemmeside: www.thetrack-outbackrace.com

Rigtig god tur Jacob!

 

Christian

Tilbage til top

Juni-juli 2011: En sommer updatering mm.

Forberedelse, løb og diverse skavanker
Så er jeg tilbage efter et par begivenhedsrige måneder på flere måder.

Jeg har fået flere km i benene. Det kniber dog en gang imellem pga. de daglige gøremål, men det går, idet jeg er ude og løbetræne hver anden aften. Det bliver også til daglige arm- og mavebøjninger mm., for overkroppen er lidt pillet. F.eks. synes jeg, at det er hårdt at løbe med babyjogger med et 10-12 kg. tungt barn, men igen min styrke er i benene, ikke i armene.

Jeg prøver for så vidt muligt også at finpudse min løbestil, såsom at kigge op når der løbes opad, sænke skuldrene, hæve benene mere, og bruge armene mere når der løbes bakketerræn.

Lige nu nærmer jeg idealvægten til maratonløb ca. 60 kg., men det er alt for lidt i forhold til Nepal løbet. Der skal mindst være 4-5 kg ekstra som kroppen kan tære af, når løbet er i gang. Har fået en nerve i klemme bag den ene skulder, som gør pænt ondt når jeg griner.

Turen til Nepal kommer også tættere på. Ifølge Racing The Planet er der nu 255 løbere som skal deltage, heraf 3 danskere. Der er rigtige mange gengangere med, som jeg glæder mig til at gense.
Ruten er endnu ikke blevet offentliggjort på Google Maps, som de øvrige RTP løb. Det gør nok ingen forskel at kende den, men det giver mig et indtryk af, hvad for et terræn vi skal igennem.

Midtjysk Bjergløb 2011
Søndag den 5. juni skulle der løbes 27 km til ”Midtjysk Bjergløb” i Silkeborg, også kaldet ”Danmarks hårdeste bjergløb” med op til 785 højdemeter. Et løb som kun kan anbefales.
Med et par enkelte kriser undervejs fik jeg hevet en beskeden 23. plads ud af i alt 280. Det var et hårdt men et supergodt træningspas.

Var efterfølgende en uge på Mallorca, en kombineret familie- og træningsferie. Det var pænt varmt at løbe der, særligt når temperaturen kom over de 30 grader.

Da vi kommer hjem, har vi haft indbrud. Tyven(e) var kommet ind af et vindue i vaskekælderen og har været rundt i hele huset og taget for sig, heriblandt en Salomon Raid Devil 25L og min Inov8 Race Elite rygsæk som jeg havde tænkt mig at bruge til Nepal. Denne oplevelse har bevirket, at vi nu har fået en G4S alarm til huset. Svin!

1.200 triatleter til KMD Challenge Aarhus 2011
Den 3. juli blev der afholdt KMD Challenge Aarhus, som er en ½ ironman (1.9 km svømning, 90 km cykling og 21,1 km løb). Triatlon konkurrencen har desværre fået en hård start: den 28. juni dør en mand under svømmetræningen af hjertestop.

På selve dagen, bliver svømmedistancen reduceret fra 1.900 meter til 1.000 meter, pga. det kolde vand, 13,8 grader. Ifølge de danske regler fra Dansk Triathlon Forbund må man kun svømme 1.000 meter på åbent hav, når temperaturen er under 14 grader, med sigte på udøvernes sikkerhed. Første gruppe starter kl. 08 ved Tangkrogen.
Desværre får en mand i 30’erne et ildebefindende under svømmedelen. Han bliver dog hurtigt reddet i land og får efterflg. hjertemassage af stævnets læger. Han dør i løbet af natten på hospitalet.  
Favoritten Rasmus Henning måtte udgå efter svømmedelen pga. krampe, med det resultat at Rasmus Petreus løber af med sejren på tiden 3t48m18s. Dette løb kunne jeg godt tænke mig at prøve, hvis tiden er til det.


Vi ses i august.
Christian

Tilbage til top

August - september 2011: DHL, Halvmarathon & tragisk løbsulykke i Australien

5x5 km DHL Stafetten i Aarhus
Den 16. august skulle der løbes 5x5 km rundt i Mindeparken i Aarhus. Arrangementet er fordelt over tre dage (tirsdag til torsdag). Vejret er heldigvis med os i forhold til sidste år, hvor regnen stod ned i flere dage før og under løbet. Det hold jeg er på, skal starte i anden gruppe med undertegnede som førsteløber. Mit mål er løbe distancen på omkring 18-20 min. Sidste år løb jeg på 18:43, så det er et mål i målet. Heldigvis har jeg en god løbedag og starten er flyvende. Efter en km er løbere fra første gruppe overhalet. Et par steder må man løbe ind i buskadset for at overhale de langsomme løbere. Hvorom alting er, jeg giver depechen videre til 2. løber i målområdet på tiden 18m25s. Som en ekstra bonus vælger jeg bagefter at løbe en time i skoven, for at brænde noget energi af. Samlet set blev vores hold nr. 6 ud 465 hold. Det var en god dag.

Odderløbet - ½ marathon – Danmarks hårdeste halvmarathon
Jeg, som troede at dette løb var en smal sag, er blevet en hel del klogere.
Den 21. august kl. 13 går starten på en hård eftermiddag. 64 løbere skulle igennem Odders smukke skove med gode bakker. Solen steger os alle. Jeg var i den første gruppe af 5-6 løbere med en km tid på 3:30. Den forreste løber Jeppe Farsøht var flere længder foran. Ved de 12 km må jeg give slip, hastigheden var for høj. Dette løb er beregnet som et træningsløb, men rytmen er ødelagt. Efter et vanddepot er jeg på en 7. plads. Kan jeg holde placeringen? Nope, en km før mål op af en bakke, er jeg nødt til at gå 100 meter, og en løber kæmper sig forbi mig… På vej ned prøver jeg forgæves at nå ham. Det ender med en 8. plads med tiden 1:28:56.
Jeg takker for en god dag, og glæder mig allerede til næste år. 

100 km Kimberley Ultramarathon med tragisk udgang
I september blev fire løbere, to kvinder og to mænd kraftigt forbrændt under et ”100 km Kimberley Ultramarathon” arrangeret af Racing The Planet. Løberne blev fanget af en skovbrand i en smal slugt og måtte løbe gennem brandbæltet for at redde deres liv. De to kvinder, Kate Sanderson og Turia Pitt blev levende ildkugler og pådrog sig forbrændinger op til 80-90 % af kroppen, og for mændene, Michael Hull og en anden løber pådrog sig ca. 20 % forbrændinger. Vidner så flere løbere kravlede op af de stejle vægge i kløften for at undslippe ilden.

Kates og Turias tilstande er stadig meget kritiske, så mine tanker går til dem i håb om at de overlever. For Michael og den anden løber ønsker jeg dem begge god bedring.

Der er nu iværksat en politiundersøgelse for at finde ud af, hvad der er reelt er sket., herunder om RTPs sikkerhed for løberne har været nedprioriteret eller om advarslerne omkring steppebrandene ikke hørt. Der er endvidere mistanke om, branden måske kan være påsat.

Denne tragedie er desværre ikke den første for Racing The Planet. Den 3. juli sidste år døde en amerikansk løber, Nicholas Kruse under RTPs ”The Gobi March” i Kina. Gobi ørkenen er den varmeste ørken på kloden. Han kollapsede under 4. etape og døde efterfølgende på et hospital som følge af hedeslag.

Skanderborg Sø Rundt - ½ marathon
Søndagens (18. september) løb startede med følgende vejrudsigt: Det bliver koldt og meget regnfuld med en del blæst. Ikke det bedste udgangspunkt til et løb. Lige op til start silede det ned. Alt var pladder vådt.
Sidste gang jeg deltog i dette løb var tilbage i 2008, hvor jeg kom ind på en 14. plads med tiden 1t23m. Den tid ved jeg allerede nu, at det kommer ikke til at ske, idet jeg betragter dagens løb som et træningspas.

Da starten går, er regnen stoppet og vi er en gruppe på 10-15 løbere som lægger forrest. Jeg finder et par løbere som løber et passende pace. Omkring halvvejs bliver gruppen nu splittet, nogle er løbet fra os, andre sakket bagud. Ruten er en del bakket, men det passer mig fint. Pacet er omkring 4 min/km, prøver at holde niveauet. Løberen jeg har hægtet mig på i flere km går ned, og før jeg når at komme op igen, overhaler en lille gruppe løbere os. Pis! Jeg får gang i benene og prøver at nå dem, med det resultat at jeg nu løber alene. Er nu nået rundt om søen og er på ind i skoven. To km senere når jeg mål området og kommer ind på tiden 1t:25m23s og får en samlet 12. plads.

Vi ses i oktober.
Christian

Tilbage til top

Oktober 2011: Halvmarathon, Nepal, energishots, foredrag samt Jungle Marathon 2011

Eventløbet i Horsens - ½ marathon
Her den 9. oktober debuterede Horsens med deres første kommercielle motionsløb: Eventløbet, med flere distancer heraf: 5 km 10 km, ½ - & Marathon. Søndagen er koldt og blæsende. Det eneste jeg vidste om løbet, var at ruten var kuperet og gik igennem byen og det gamle fængsel flere gange afhængig hvad der løbes. For mit vedkommende var det et ½ marathon - et godt træningspas. Da starten går hægter jeg mig på den forreste gruppe af 6 løbere. Tempoet er altid højt de første par kilometer. Efter 3. km ryger den første løber. Gns.tiden for mig er på omkring 3:42-3:52 på de første 10 km. Ruten er gennem gågaden og cafeområdet med siddende gæster i vintertøj. På de 15 km bliver jeg ukoncentreret og min gns. km tid falder til omkring 4 min. 8 løbere løber forbi mig på den konto…hvad skete der?? Frem med energi gelen og i gear. Jeg får kontakt med de sidste to, og tager dem begge på en stigning og fortsætter tempoet en 1.5 km frem til målstregen inde på Horsens Stadion. Det gav en 12. plads ud ca. 700 løbere. Dagen efter skrænter helbredet og jeg ryger på skjoldet i et halvandet døgn med feber og ondt i halsen. Tak for det kolde blæsevejr Horsens.

Nepal 2011 - mindre end 30 dage
Billetten til Kathmandu er købt og der tælles dage. Helbredserklæring samt andet formalia er også på plads. Nu handler det om at få pakket rygsækken med obligatoriske udstyr. Min træning har af flere grunde ikke været optimalt, (min egen mening). Nu bruger jeg resten af tiden på trappe-/bakketræning f.eks. 15-20x800m bakke. Jeg har pt. ingen skader 7-9-13.

Cult Energy Shot
Et nyt tiltag til turen er energi shots. Da jeg løb Atacama Crossing i 2009, så jeg en meget hurtig løber fra Østrig - som havde RedBull som hovedsponsor - tylle små energi shots af 50 ml. hver dag. Det må jeg prøve engang og nu har jeg fornøjelsen af at teste CULTs Energy Shots til Nepal. De er af 50 ml. i plastflasker med et højt indhold guarana koffein ( 166 mg), vitamin B6 & B12. Det bliver interessant at få det afprøvet i tynd luft.

Foredrag i Løberen i Aarhus
I forbindelse med Jacobs Hastrups bogudgivelse: ”Ekstremløberen” omkring sine spændende løb fra hele verden, afholder han et foredrag i Aarhus den 26. oktober. Jacob er min gl. træner, men har dog aldrig hørt ham snakke om sine oplevelser. Ca. 40 deltagere brugte deres onsdag aften for at høre på Jacobs røverhistorier. Det var også interessant for mig, at høre erfaringer fra en mere erfaren rotte. Han var dog noget mere teknisk end jeg havde regnet med, men det var ret spændende. Der var også lidt reklame for hans nye bog (glemte at få en signeret udgave).

Vi fik en god sludder efter foredraget over en middag. Jacob og hustruen skal også til Nepal og løbe, så det bliver en super god tur.

Jungle Marathon 2011

Dette års jungleløb var desværre uden dansk deltagelse, men det gør ikke løbet mindre spændende. I år er distancen omkring de 220 km. Tanken er at i 2012 skal distancen gøres længere til 240 km. Hvorom alting er, her er resultatlisten for i år.

Vi ses i Nepal

Christian

Tilbage til top

Nepal 2011 blogs

Rejsen til Pokhara, Nepal

En turbulent start på min rejse til Nepal.

Super service fra POLAR

Som tidligere nævnt har jeg fået mulighed for at teste Polars nyeste GPS G5 til Nepal. Planen var at den skulle være leveret til Aarhus. Dagen før afrejse var den stadig ikke kommet. Panik! Det viser sig at pakken med GPS’en var blevet "kørt over" under forsendelsen og afleveret til Polar Danmark i Holte. Ifølge Polar var emballagen ødelagt men indholdet intakt. Jeg var ved at opgive ideen om at have den med idet jeg ikke har en chance for at komme til Holte og hente den.

Country manager Peter Engberg kom med et forslag som viser at han har format. Han tilbyder at sende en medarbejder ud til lufthavnen, således at jeg får den med på turen. Det er jeg dybt taknemmelig for, at det har kunnet lade sig gøre. Nu håber jeg bare at GPS’en virker

Alt er pakket og klar, lige på nær en flybillet fra Kathmandu og Pokhara . Den må jeg klare når jeg ankommer til Nepal.

Listen af gode løbere er lang, og jeg kan allerede se at jeg hører til den middelmådige klasse af løbere. Der er nogle stykker som jeg ikke har set siden 2007 i Brasilien hvor der blev løbet Jungle Marathon (200 km.).

Alene det at jeg har måttet ty til en større rygsæk end beregnet, viser tydeligt at jeg ikke har formået at pakke minimalt. På den anden side, har jeg heller ikke i sinde at rende rundt ud på turen og være småsulten fordi rygsækken skal veje lidt mindre.

Den store rejsetaske er proppet med ekstra udstyr og mad i tilfælde at der skal pakkes om. Pt. skulle der være ca. 25-28 grader i Pokhara. Byen ligger i 800 meters højde.

Torsdag aften kl. 23 ankommer James og jeg endelig til hotellet i Pokhara – efter næsten 48 timers rejsen.

Flyturen på knap 6 timer fra københavn til Doha gik fint. Efter ca. 6 timers transit var vi på vej til Kathmandu. Tid: 6 t. Da vi nærmere os Kathmandu lufthavn er flyet tvunget til at cirkle rundt i to timer før vi kan lande pga. tåge. På vej hen til indenrigs lufthavnen kan vi se tågen har lagt sig som en dyne i området. Vi håber ikke at det har nogen betydning for flyturen til Pokhara. En halv time efter check-in annonceres at al flytrafik er indstillet grundet dårligt vejr. Vi er nu flere RTP løbere som er i samme situation. Der bliver diskuteret om en helikopter til $ 2.500. Andre vælger at finde et hotel i nærheden og vente med at flyve til i morgen tidlig. Jeg vælger at køre taxa. James er med på ideen. Vi aner ikke om disen er ligeså slem i morgen, så nu handler det om at få det overstået. Turen er på 210 km og tager ca. 7 timer. Efter en kort forhandling med en taxa chauffør og $ 130 fattigere, er vi atter på vej. Det skal siges at der køres efter engelske forhold. Men der bliver overhalet fra begge sider. Bilen er 38 år gammel og har ingen seler og vil klare et bilsyn i DK, men den kører upåklageligt.

På vej ud af Kathmandu ser vi den triste side af byen. Mennesker som bor i blikhuse omgivet af affald og osende biler. Alt er omgivet af smog og traffikpropper. Før vi når ud af byen får vi set et trafikuheld og et slagsmål. Mørket har nu lagt sig, og taxien drøner op og ned af bjergvejen. Vi bliver gang på gang blændet af modkørende bil/lastbiler. Vejen er fyldt med huller og flere gange laver chaufføren undvigende sving for ikke at ryge ned hullerne. På et tidspunkt hvor James og jeg sidder og sover bliver vi pludselig meget vågne. Bilen som ikke har langt lys ryger ned i kæmpe hul som dækker hele vejen og i et kort øjeblik er bilen ude af kontrol. Taskerne i bilen flyver rundt og jeg kramper mig fast i sædet for ikke at ryge op i taget. Vi standser op for at besigtige bilen. Heldigvis er der ikke sket noget og vi er på vej igen. James synes lige at jeg burde vide at han så i et tv program at vejen mellem Kathmandu og Pokhara er en de farligste veje i verden.

Fredagen går med at se byen Pokhara og slappe af og hilse på de øvrige løbere. Hotellet ligger på en skrænt med en fantastisk udsigt. Stedet omkring hotellet er fattigt fattigt fattigt. Chancen for diarre er ret stor.

Tågen som har lagt sig over Kathmandu og Pokhara har bevirket at 1.500 trekkere er blevet reddet ned fra Mt. Everest. Det forlyder at nogle trekkere har været strandet i flere uger.

I aften får løbere som har gennemført alle 4Deserts mulighed for at få deres udstyr tjekket. Resten må vente til i morgen.

I morgen løber jeg og et par andre en lille tur rundt i en dal.

Briefing og gearcheck er paa plads og vi skal snart afsted til camp 1. Ruten imorgen ser spaendende ud.

God loerdag herfra
Christian

Tilbage til top

1. etape, Nepal

Hej alle, saa er vi igang. Natten foer loebet var praeget af daarlig mave for rigtig mange loebere. Jeg havde selv hovedpine og jeg sov rigtigt daarligt fordi jeg froes det meste af natten. paa dagen havde jeg aftalt med mig selv at jeg bare skulle igennem. 27 km sku der loebes med en masse stigninger og trapper. paa cp 2 maatte jeg forbi toilettet i 10 min. Heldigvis fik jeg det lidt bedre resten af turen.

Jeg har aldrig set saa flot en udsigt som denne tur, solskin, snebeklaedte bjergtinder, jungle og et hav af smaa landsbyer. Jeg har gaaet paa trapper a 600-800 meter begge veje. Her kan trapperne i marselisskoven godt gaa hjem og laegge sig. Da jeg kommer i maal er det sammen med en kending fra Atacama Crossing fra 09, Stan Lee. vi faar en samlet tid paa 5t51m. Vinderen ryan sandes loeb etapen paa 3t08m. Der gaar desvaerre ikke mange oejeblikke foer jeg er paa vej til toilettet. jeg er meget traet og vil bare i seng selvom det stadig er eftrmiddag. Mine skuldre og nakke goer ondt, saa jeg har lidt ondt af mig selv.

Tilbage til top

2. dag, Nepal

Natten til 2. etape har vaeet praeget af daarlig mave, saa jeg var ikke super veloplagt til start. Dagens etape er paa 32.1km med stigninger fra 88m til 768m og tilsvarende nedad. Da starten gaar er der allerede en flaskehals igang, hvilket betyder at dem som jeg skulle loebe med idag forsvinder ud af horisonten, den foerste del af ruten var der naesten ikke andet end trapper i alle stoerrelser, det foeltes at vi gaar i flere km. der var en del jungle vi skulle igennem, der loeber jeg forkert 2 gange og hiver et par stykker med sig

Det bliver desvaerre ikke nemmere efter checkpoint 2. Jeg skulle passere en loeber i en skovbeklaedt bjergryg, da jeg loeber forbi traeder jeg paa loes sten og ryger 1-2 m ned ad skraenten. Stierne vi loeber paa bestaar af "jeep tracks" med en masse huller og loese sten. der loebes gennem rismarker og smaa landsbyer.

Paa et tidspunkt skal vi over en laengere haenge og der synes en ged aabenbart at jeg skulle stanges. det sidste stykke af etapen er nedafgaaende (elevation 1.579m) det er sgu haardt for benene, saerligt naar man ikke er god til loebe nedad. Nu er jeg endelig kommet i maal efter 6t07m. vinderen ryan sandes loeb etapen paa 3t43m. det skal goere godt at kommet seng.

Vi ses i morgen
Christian

Tilbage til top

3. dag, Nepal

Hej alle

Saa er den gamle tilbage!!

Efter et par haarde dage med det ene og andet, havde jeg et super godt loeb paa 3. etape (38 km). de foerste 33. km havde en moderat stigning, hvoraf der ogsaa var et par gode nedadgaaende ture. igen idag loeb jeg med stan lee, en gl ven fra Atacama. Vi pacede hinanden. Jeg tog teten naar det gik opad og han den anden vej. Det betoed at vi overhalede en del.

Det meste af turen idag loeb vi langs en brusende flod, gennem flere smaa landsbyer. paa et tidspkt loeb vi igennem en fodboldbane med en masse boern. apropos boern der er boern overalt og affald. selv de smukkeste steder ligger der affald. Efter cp 3 gaar der op 3 km svarende til 650 elevations meter. De 3 km bestod af ukurante trapper, sten mm. Paa et tidspunkt tog stan og jeg et forkert sving, efter ca 100 meter. Tilbage igen. Da vi naar en bakketop staar der en pige og holder en haandfuld appelsiner frem. Orange? ja tak siger Stan. Men der er ikke noget i Nepal som er gratis. Money!! siger hun. Vi griner ad hinanden.

Da vi naar en landsby faar vi at vide, at campen er lige om hjoernet. Jeg kommer i maal paa tiden 5t50m. svarende til 29. plads. Saa jeg er godt tilfreds og kroppen har det godt. Overall har jeg ingen ide om hvor jeg ligger. Campen ligger paa et plateau med en fantastisk udsigt. Det bliver hurtigt koldt idet vi er oppe i 3.200 meters hoejde. Jacob har haft en haard dag, han fik daarlig mave i nat og under loebet. Haaber at han faar det bedre.

Imorgen skal der loebes 27.2 km og vi starter med loebe 1.234 elevations meter hvor cp 1 ligger. Derfra gaar det nedad. den bliver haard imorgen fordi jeg hader at loebe nedad.

Vi ses i morgen
Christian

Tilbage til top

4. dag, Nepal

Hej alle

I nat laa vi paa en bjergside, hundekoldt. vaagnede flere gange i loebet af natten.

I dag skal vi loebe 27 km hvoraf de foerste 10 km er opadgaaende. Min force er uphill og det gaar godt. Rygsaekken er lettere og benene er blevet mere vant til disse trails. Vi gaar/smaaloeber op ad skraenter og trapper, hvis man kan kalde det for trapper. Desvaerre loeber vi forkert et par gange.

Paa toppen af bjerget ligger cp1, alleroeverst med en fantastisk udsigt over flere af annapurma bjergtoppene. Resten af ruten er nedadgaaende, inkl. mere end 3.000 trin i alle storrelser. Flere steder risler der vand over trapperne. Jeg laver et skrid og falder og naar lige at vende siden til foer jeg rammer klippevaeggen. Inden for den samme time vrikker jeg om paa begge foedder. Det skal siges at der undervejs er straekninger, hvor det er semi fladt og gaar gennem en masse smaa byer.

Solen bager og jeg moeder flere trekkere i begge retninger. Cp2 kommer og nu er der ca 7 km tilbage pa 4x4 track trails. Jeg har haft den foerende kvinde bag mig siden cp1 og har som maal at det forbliver saadan indtil maal. Da jeg ankommer til endnu en landsby, staar der pludselig en RTP officiel og raaber "50 meter og du er maal". Lidt hurtigere end forventet. Om ikke andet kom jeg i maal som nr. 19 paa dagens loeb med tiden 4t31m. Saa jeg er godt tilfreds. Det bedste er dog at vi skal sove i smaa "lodges" med varmt vand og aftensmad. Og mulighed for at koebe kolde drinks uden tidsstraf. Se det er en overraskelse!!

Nu har jeg spist tre store maaltider og klar til at gaa til koejs. Paa grund af sikkerhedsmaessige aarsager har RTP vaeret tvunget til at cutte de 250 km ned til 210 km. Derudover er der rigtigt mange som er droppet ud pga sygdom og cutoff tider. I morgen skal der loebes ca 75 km. maalsaetningen er at naa til CP5 inden solnedgang og loebes de sidste 20-25 km i moerke.

Lad os nu se. Naa ja Jacob har faaet det bedre saa det er godt nyt.

Hav det godt
Christian

Tilbage til top

5. dag, Nepal

Hej alle

Idag kl 07 skal den lange etape loebes, 72 km (7 checkpoints) gennem alt slags terraen. Mit maal er at komme igennem inden solen gaar ned. Ifoelge ruten beskrivelsen er der to bjerge som skal bestiges foer det flader en smule ud. Da starten gaar haegter jeg mig paa mark (tidl. jungleloeber) og han presser haardt paa down hills sektionerne.

Vi loeber igennem en masse smaa landsbyer hvor boern staar og klapper og samtidig raaber "money?" eller "candy?". Det er bagende varmt 35 grader, vi indhenter to loebere fra england og australien, og vi finder hurtigt en rytme. Efter et par timer synes jeg det gaar lidt for hurtigt og jeg sakker bagud.

Paa et tidspkt proever jeg at indhente dem, men foer jeg ved af det, falder jeg og naar ikke at tage fra. Jeg husker at jorden rammer mig og presser brystkassen. Da jeg endelig kan orientere mig ligger jeg halvt ude i groeften. skynder mig op igen og bander og svovler over mit uheld. Kan stadig se de tre foran mig, saa laenge jeg kan se dem er der fint.

Paa det sidste checkpoint er der kun 10,5 km tilbage og vi skal igennem pokhara by. Solen er ved at gaa ned, jeg loeber 5 min gaar 1 min. Det fungerer for jeg overhaler nu to loebere. De sidste 3 km er i moerke og jeg er for traet til at loebe, saa jeg superwalker det sidste stykke. Da jeg naar maalstregen har jeg loebet i ca 11t08m. svarende til en 13. plads paa denne etape. Jeg er godt tilfreds :-)

Har faaet at vide at 13 er udgaaet paa etapen. En enkelt er blevet ramt i hovedet af en sten fra et par boern. imorgen er det hviledag. 6. etape er paa 13 km saa den skal bare overstaas.

Hav det godt
Christian

Tilbage til top

6. dag, Nepal

Hej alle

Efter en lang dag hvor vi ikke kan foretage os noget som helst, andet end hænge ud ved den omkringliggende sø ikke langt fra Pokhara, skal vi endelig i gang igen. Dagens etape er kun på 13 km.  Det lyder ikke at meget, men det kan rykke en placering overall. Lige nu er jeg på en 24. plads ud af i alt 213 løbere som startede. Løberen bag mig er ca. 6 minutter efter mig og han er hurtig på nedstigninger.  Løberen foran mig har et 20 minutters forspring. Der bliver lavet små aftaler i krogene at man ikke prøver på noget.  Jeg har da helt klart tænkt mig at løbe de 20 minutter op.

Før vi kan starte etapen, skal alle løbere sejles over på den anden side af søen.  Kl. 0915 går starten og alle er på stikkerne. Ham som er foran mig prøver at holde mig tæt til sig. Ruten vi løber på, er præget af rismarker, asfalteret veje og grusstier og går igennem Pokhara by og slutter ved Fulbari Resort.

Efter den første km, prøver jeg at rykke frem. Mange er stadig lidt ramt af den lange etape. Nr. 23 føler sig presset, ”Det var ikke en del af aftalen” pruster han. Jeg griner og sætter farten op. Solen er begyndt at komme frem og det begynder at blive varmt.

Der er et par stykker som overhaler mig men ikke nr. 23 eller nr. 25. Da der kun er et par km tilbage slapper jeg lidt af.  Ser en løber foran mig som halter, det er en australier som overall er nr. 3. Jeg spørger om han skal bruge hjælp men han halter videre og grynter. Nu kan jeg se resortet, endelig ! Da jeg løber op af målstregen er det med nepalesisk hornmusik og højt solskin. Jeg nåede kun at hente nr. 23 med 14 minutter, men det var ellers tæt på. Min løbetur i Nepal er nu slut og jeg kan tage en 24. plads med hjem i baggagen.

Tak for denne gang

Christian

Tilbage til top

December 2011: Tilbageblik

Hej alle

Jeg er nu kommet hjem til kulde, snevejr og dagligdagen. Min hjemtur har været præget af en masse gode flash backs af de syv dage.

I bund og grund har det været en fantastisk tur med en bjergtagende baggrund. Et smukt land men med en masse affald liggende i vejgrøften oppe i bjergene.

Hvis jeg skal gøre en status om min egen formåen, er jeg godt tilfreds med min 24. plads. Feltet har været blandet af en masse newbees og en række gode hard core løbere.

Mit eget mål før løbet var en top 100 placering, på grund af mine ringe forberedelser. At en virus så gjorde kål på en række løbere allerede før 1. etape kom bag på mig, og var til mit held placeringsmæssigt. De følgende etaper var lige så skræmmende for løberne udgik en efter en, pga. opkast og diarré. Tre fra mit eget telt røg ned efter 1. etape. Natten til 4. etape hørte jeg en løber havde så dårlig mave, at han sked i sin sovepose. Jeg var ramt de første par dage. På 3. etape vendte det heldigvis. Da var jeg tændt til at give den gas.

5. etape hvor distancen kun 72 km, gik det rigtigt godt til trods for et par styrt. På den sidste del af distancen fik jeg indhentet en række løbere, hvilket giver et godt boost til at fortsætte. Resultatet udeblev heller ikke: en tilfreds 13. plads.

Det lader til at min force er på de længere distancer. Denne tur har alt i alt været en succes, særligt med hjælp fra mine samarbejdspartnere: Panecea, Friluftsland, Polar og CULT. Et stort tak til jer alle.

Nu har jeg haft tid til at fordøje denne tur, og daligdagen venter lige om hjørnet.

2011 har været et godt år, set med en løbers øjne har løbetræningen været begrænset, af familie- og arbejdsmæssige årsager, men ikke desto mindre har der været tid til en tur til Nepal. Og det er jeg dybt taknemmelig for, at det kunne lade sig gøre. Nu vil jeg holde jul med mine kære.

Jeg vil ønske jer alle en dejlig jul og et godt nytår.

Vi ses i det nye år

Christian

Tilbage til top